Χωροτεχνική ΑΤΕ - Τεχνική εταιρεία

GR | EN
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΔΥΜΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ
  • ΧΩΡΑΦΑ

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΔΥΜΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΧΩΡΑΦΑ

2006

Οι γενικές αρχές του σχεδιασμού είχαν στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία των δίδυμων γυμναστηρίων, τόσο ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, όσο και ως ένα ενιαίο συγκρότημα.

Οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, σουηδική και ενόργανη γυμναστική, αλλά και ποικίλες άλλες δραστηριότητες, που θα συνεισφέρουν στην εξυπηρέτηση της ευρύτερης κοινότητας της περιοχής του συγκροτήματος.

Για τον παραπάνω λόγο έχουν γίνει κατάλληλες επεμβάσεις στην προμελέτη ώστε οι δύο αίθουσες να μπορούν να ενοποιηθούν, προσφέροντας έναν αξιόλογο χώρο για πιθανές ομιλίες, συγκεντρώσεις, διαλέξεις κ.τ.λ., ικανό να φιλοξενήσει πάνω από 1500 καθήμενους στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και 550 καθήμενους σε σταθερές θέσεις, στις υπερυψωμένες κερκίδες σκυροδέματος και στις κινητές πτυσσόμενες κερκίδες, που τοποθετούνται στην βοηθητική αίθουσα γυμναστικής.

Ο διαχωρισμός και η ένωση των γυμναστηρίων γίνεται μέσω ενός συστήματος κινητών ηχομονωτικών πετασμάτων, τα οποία με κατάλληλους οδηγούς αποθηκεύονται κάθετα στον άξονα τους, πίσω από τα υποστυλώματα, προσφέροντας  την μεγαλύτερη δυνατή οπτική και λειτουργική ενοποίηση των αιθουσών.

Πάνω από το πτυσσόμενο αυτό σύστημα, το διαχωριστικό στοιχείο ολοκληρώνεται με διαφώτιστα πολυκαρβονικά φύλλα, τα οποία προσφέρουν έμμεσο φωτισμό και στις δύο αίθουσες.

Η πιθανή ύπαρξη ενός μεγάλου πληθυσμού στα γυμναστήρια κατά τη διάρκεια της κοινής λειτουργίας τους, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για την εύρυθμη παραμονή του κοινού σε αυτά.

Έτσι η πρόταση μας προβλέπει τη δημιουργία κυλικείου, με άνετο χώρο εξυπηρέτησης και ξεκούρασης των επισκεπτών, σε κατάλληλη διαμόρφωση του τελευταίου επιπέδου των κερκίδων. Οι χώροι υγιεινής έχουν οργανωθεί εκατέρωθεν των κλιμάκων πρόσβασης στις κερκίδες, για την αποφυγή συνωστισμού προς ένα μόνο πυρήνα.

Οι σταθερές κερκίδες της κύριας αίθουσας έχουν διαμορφωθεί σε κατάλληλα επίπεδα, ώστε να ικανοποιείται απόλυτα η ορατότητα προς όλα τα σημεία του αγωνιστικού χώρου και συγχρόνως να καλύπτουν όλους τους κανονισμούς πυροπροστασίας.

Η βοηθητική αίθουσα γυμναστικής διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρουμε ένα σύστημα κινητών πτυσσόμενων μεταλλικών κερκίδων, με εύκολη πιθανή απομάκρυνση τους από το χώρο. Οι κερκίδες αυτές φιλοξενούν 150 θέσεις και δημιουργούν μια ολοκληρωμένη, αυτόνομη αίθουσα γυμναστικής, αγώνων, και λοιπών πιθανών δραστηριοτήτων.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εσωτερικών λειτουργιών των αιθουσών εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη κίνηση αθλητών και κοινού, αλλά και η ανεξάρτητη κίνηση των αθλητών προς τους δύο διαφορετικούς πυρήνες αποδυτηρίων, με τη δημιουργία δύο κεντρικών εισόδων για τους αθλούμενους.

Η νέα αυτή διάταξη των χωρών , οργανώνει και τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου με μια συμμετρία, η οποία συνεισφέρει στην ευκολία της κατασκευής.

    Η πρόσβαση των θεατών διαμορφώνεται από τον πεζόδρομο, με δύο εισόδους, επίσης συμμετρικά ως προς τον άξονα του κτιρίου. Στα σημεία εισόδων κατασκευάζονται ελαφριά μεταλλικά στέγαστρα από περσίδες, τα οποία εντάσσονται με έναν αρμονικό σχεδιασμό στον κύριο μεταλλικό φορέα της επιστέγασης του κτηρίου.

Οι έξοδοι κινδύνου των αιθουσών καλύπτουν την διαφυγή προς ασφαλείς χώρους, των αθλητών και του κοινού, ακόμη και στην δυσμενέστερη περίπτωση ταυτόχρονης ή ενοποιημένης λειτουργίας τους.

Επίσης για τον ομαλό ανεφοδιασμό των γυμναστηρίων δημιουργείται στην ανατολική γωνία του πεζοδρόμου  υποβαθμισμένος υπαίθριος χώρος (Cours anglaise), που εξυπηρετεί την άνετη πρόσβαση προς τους μηχανολογικούς χώρους του υπογείου και τον απαιτούμενο αερισμό των χώρων αυτών.

Τέλος η νέα διάταξη του κτηρίου προσφέρει έξι  επιπλέον χώρους αποθήκευσης στο υπόγειο.